Съвършените визитки - размери

След като се запознахме с това какъв софтуер трябва да се използва при подготовката на дизайна на визитките сега ще разгледаме и основните правила при определяне на размера на изображението. Правилата, които ще посочим са универсални и не зависят от наш начин на работа, а са стандарт за всяка една печатница. Спазването им ще Ви позволи да избегнете проблеми при изработката на визитните картички. На първо място ще се запознаем с двата основни размера за визитки:

  • 90х50 мм.
  • 85х55 мм.

По-разпространен е първият размер - 90х50 мм., но според някои изисквания за корпоративна идентичност се използва и размер 85х55 мм. Съществуват и някои отклонения от тези стандартни размери като 90х55 мм. например, но нашата препоръка е да се придържате към първия размер, защото повечето продавани визитници са за този стандарт.

И след като се запознахме с размерите, вече е време да запретнем ръкави и да се потопим в дълбокото - създаването на файла с дизайна на Вашата визитка. Преди да го направим обаче ще уточня, че тук няма да се разглеждаме въпроси относно художествено оформление, а само въпроси от техническо естество. Освен това няма да се спираме на някакъв определен софтуер, с каквито се запознахме в предишната статия. Очаква се, че можете да работите с някоя програма за векторна графика.

При положение, че ще правим визитки с размер 90х50 мм. е необходимо да създадем страница с размер 94х54 мм. Вътре в страницата създаваме правоъгълник с размер 90х50 мм., което ще е крайния размер на обрязаната визитна картичка. Центрираме този правоъгълник в страницата и ще получим проект в който имаме по 2 мм. извън размера на обрязания проект. Тези 2 мм. са от изключителна важност, наричат се раздувки и ще ги разгледаме в цяла една отделна статия, но засега ни е достатъчно да знаем, че ако визитката има някакъв фонов цвят или фоново изображение, то то трябва да заема както обрязания размер на проекта, то и раздувката. Освен това от рулерите изтегляме гайдове на по 5 мм. във вътрешността на правоъгълника (на 7 мм. от ръба на проекта). След като сме направили всичко това трябва да получим следното:

Червеният правоъгълник е размерът, в който ще получите визитката - 90х50 мм.

Външният правоъгълник е размерът в който трябва да бъде подаден файлът (94х54 мм.). Всичко, което трябва да завършва до ръба на визитката трябва да навлиза и извън червения правоъгълник - до ръба на външния правоъгълник, за да се гарантира точно обрязване.

Гайдовете се поставят на по 5 мм. навътре от червения правоъгълник. Те са водачите по които се поставят вътрешните елементи - лого, фирма, контактна информация. Навлизането на каквито и да е елементи в тези 5 мм. до ръба на визитката (червения правоъгълник освен естетическо несъвършенство носи риск от изрязване на информация. Риска е Ваш, затова не го правете!