Съвършените визитки - Избор на софтуер

Разпространението на компютрите позволи всеки човек със средни компютърни познания да може да подготви дизайна на желаните от него визитни картички. Ние като печатница подкрепяме подобен подход, защото това ни освобождава от необходимостта на продължителна комуникация в кръга "предпечат - одобрение - корекции" и ни дава възможност да се концентрираме върху основната си работа - качествения офсетов и дигитален печат. Това ни мотивира да създадем няколко статии в които ще направим преглед на всички изисквания за предпечатна подготовка на визитни картички. Направени по начина, по който ще Ви покажем няма да има печатница, която да Ви укори, че нещо във визитките не е наред. И това не е просто празно изречение, нашият дългогодишен опит ни позволява наистина да застанем зад думите си. Като начало ще разгледаме техническите изисквания за предпечатната подготовка, а в последствие ще допълним с възможностите за използване на различни картони, възможности за луксозни ефекти и т.н.

И така - целта на първата ни статия е да се запознаем със софтуера, с който можем да направим проекта за визитките си. И тук ще поставим категоричното условие, че дизайн на визитни картички се прави само във програми за обработка на векторна графика. Това още отначало изключва доста често използвания и широко разпространен Adobe Photoshop, който е перфектен за обработка на растерни изображения, но не и за проекти с малък размер на шрифта, каквито са визитките, флаерите, дипляните и т.н. Тук сме категорични, проекти във формат JPG, PNG, TIFF, PSD са неподходящи за печат. За да не бъдем голословни на долното изображение можете да видите каква е разликата, с изричната уговорка, че резултатите са подобни дори и при високи резолюции на растерно изображение.

Raster-image-vs-Vector-image.

Освен за текстовете абсолютно същото се отнася за лого-изображенията. Ако имате логото на фирмата само в растерен формат (jpg, png till или psd) то логото задължително трябва да се векторизира! Това е процес с който на практика самото лого се преначертава с програма за векторна графика и в зависимост от сложността може да има различна цена. Затова ако сте си платили за изработка на лого имате абсолютното право да го поискате във векторен формат.

След като видяхме с какви програми не трябва да правим дизайн на визитки, нека да видим кои са подходящите програми. Това са всички векторни програми, които могат да запишат резултата си като векторен pdf. Най-често използваните са професионалните Adobe Illustrator и Corel Draw. И двете са подходящи, като ако версията на софтуера позволява е хубаво при започване на работа да се зададе цветово пространство CMYK. Ако не притежавате подобна програма може да използвате и безплатни алтернативи. Такива има и с тях се получават доста добри резултати. Като най-подходяща алтернатива на платените програми ще посочим Inkscape - https://inkscape.org/.

Inkscape-Vector_Editor

Замислена като редактор на svg графики и постепенно оформена като алтернатива на Adobe Illustrator тази програма е изключително подходяща за малки проекти, каквито са визитките. Освен цената (или липсата на такава) обаче тази програма има и още доста предимства. Работата с нея е много подобна на професионалните софтуери за векторно редактиране, има богат набор от инструменти и което е много важно в нашия случай програмата импортира файлове, създадени с помощта на професионалните Adobe Illustrator и Corel Draw. Това ни позволява ако имаме лого, подадено ни от рекламен екип във формат ai или cdr с успех да го използване в нашия проект.

Има и други безплатни алтернативи, като Scribus i Sk1, които също могат да се използват с успех, но за малък проект нашата препоръка е Inkscape.